Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vsa predvajanja

Sklop kratkih filmov 3

Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck / Bojan Labović / Daniel Soares / Dejan Štifanić / France Jamnik / Stefan Đorđević

Žanr

Kratki film

Država

Več držav

Dolžina

60 min

SLUŽBE ZA VSE! (2021), Švedska
Arbete åt alla!
Režija: Axel Danielson, Maximilien Van Aertryck
13 min
Izjemno koreografiran pregled industrijske dobe, kot jo poznamo danes – intenzivna in igriva vožnja s toboganom, ki od gledalca zahteva, da se sooči s tem, kako »delo deluje«. Film, ki je v celoti sestavljen iz arhivskih posnetkov, se pred gledalci odvrti v prepoznavni, humorno-kritični maniri.

BIK (2019), Slovenija
Režija: Bojan Labović
12 min
Milan Veber je 40-letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral, in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice.

PROSIM, NAJ USPE (2022), Švica
Please make it work
Režija: Daniel Soares
14 min
Cláudia je portugalska priseljenka, ki se sooča s gospodovalnim šefom, svojo uporniško hčerko in močnim gorskim vetrom, medtem ko čisti sofisticirane Airbnb-je v švicarskih Alpah.

ULJANIK (2021), Hrvaška
Režija: Dejan Štifanić
6 min
V kratkem filmu se z zvokom in sliko sprehodimo skozi vse dele zaprte/zaustavljene ladjedelnice Uljanik v Puli.

FILMSKI OBZORNIK 19/1: DELO RUDARJEV NA RAZSTAVI (1947), Slovenija/Jugoslavija
Režija: France Jamnik
4 min
V Trbovljah se je 21. septembra 1947 odprla razstava o rudarstvu. Prikazano je bilo delo v premogovniku in model separacije.

PORTRET UMIRAJOČEGA VELIKANA (2023), Srbija
Portret umirućeg džina
Režija: Stefan Đorđević
11 min
Portret umirajočega velikana je vizualna oda rudarjem RTB Bor, ki so vse svoje življenje preživeli v rudniku, delali v težkih razmerah z uporabo zastarele tehnologije, ki se čez leta ni spremenila. Zaradi prevzema RTB Bor s strani kitajskih vlagateljev je bila stara topilnica uničena in potreba po starejših rudarjih je odpadla. Film prikazuje njihove zadnje delovne dni.

Pomembno: Zberemo se pred vhodom v rov, 30 minut pred projekcijo filma.
Oblecite in obujte se primerno temperaturi v rovu (12 °C).Na sporedu

29. 6.

11.30

Rudniški rov