Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Proletariat na poti v raj + pogovor z režiserjem Markom Cvejićem

Marko Cvejić, 2017

Žanr

dokumentarni film

Država

Slovenija, Srbija

Dolžina

80 minut

Radnička klasa odlazi u raj

Film dokumentira zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Prikazuje vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v mestu Zrenjanin, ki je bilo nekoč eno najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. Režiser Marko Cvejić v intimni drami, ki jo žene filmska estetika vojvodinskega ležernega utripa, odstira nov pogled na pozabljene junake delavskega razreda. Ti brez pravega razloga upajo, da bo prihodnost prinesla vsaj kanček stabilnosti, upoštevanja družbenih vrednot in dostojanstva preteklega časa. Vsak dan znova premagujejo čas, sistem in revščino. Filmu uspe njihove tragične zgodbe prikazati kot aktualne, avtohtone in trajne. To so zgodbe Srbije, a so tudi portreti sodobnega sveta.

Pomembno: Zberemo se pred vhodom v rov, 30 minut pred projekcijo filma. Oblecite in obujte se primerno temperaturi v rovu (12 °C).

Na sporedu

1. julij 2023

16.00

Rudniški rov


Proletariat na poti v raj + pogovor z režiserjem Markom Cvejićem

Marko Cvejić, 2017

Radnička klasa odlazi u raj Film dokumentira zgodbe nekdanjega delavskega razreda, ki se v današnji Srbiji sooča z realnostjo tranzicijske družbe. Prikazuje vsakdanje življenje petih delavcev propadlih industrijskih gigantov v mestu Zrenjanin, ki je bilo nekoč eno najpomembnejših industrijskih središč Jugoslavije. Režiser Marko Cvejić v intimni drami, ki jo žene filmska estetika vojvodinskega ležernega utripa, odstira nov pogled na pozabljene junake delavskega razreda. Ti brez pravega razloga upajo, da bo prihodnost prinesla vsaj kanček stabilnosti, upoštevanja družbenih vrednot in dostojanstva preteklega časa. Vsak dan znova premagujejo čas, sistem in revščino. Filmu uspe njihove tragične zgodbe prikazati kot aktualne, avtohtone in trajne. To so zgodbe Srbije, a so tudi portreti sodobnega sveta. Pomembno: Zberemo se pred vhodom v rov, 30 minut pred projekcijo filma. Oblecite in obujte se primerno temperaturi v rovu (12 °C).

KUPI VSTOPNICO