Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vse novice

Prihaja tretji Kamerat!

07/06/2023

Hrastniški festival delavskega filma, edini tovrstni v državi in širši regiji, se bo letos – tudi ob podpori Slovenskega filmskega centra – odvrtel med 29. junijem in 2. julijem 2023.

Nina Kavzar, delovodja festivala, je na predstavitvenem dogodku dejala, da se duh Kamerata, solidarnosti, tovarištva in prizadevanj delavk ter delavcev za boljši jutri širi po državi in onkraj mej. Pred začetkom festivala bodo tako letos prvič projekcije festivalskih filmov tudi v mestih, ki so postala Kamerati Kamerata – v Trbovljah, Velenju, Litiji in Idriji.

Bogata bera več kot 20 raznolikih filmov bo konec junija in v začetku julija ponovno predvajana na edinstvenih prizoriščih: v Rudniškem rovu, Kompresorski postaji in letos prvič na novem odprtem prizorišču Plato pri jašku.

Festival s tako raznolikim naborom filmov je težko opredeliti – ali avtomatizirati, je dejal programski vodja festivala in direktor fotografije Simon Tanšek ter se navezal tudi na na predstavitvi predvajan film Ne morete me avtomatizirati o pristaniških delavcih in delovnih pogojih v rotterdamskem pristanišču. Naštel je več kot 20 kratkih, študentskih, celovečernih, animiranih in dokumentarnih filmov, ki bodo prikazani v štirih dneh festivala – nekateri v Sloveniji tudi premierno, med njimi animirani O denarju in sreči.

Tretji festival delavskega filma Kamerat postavlja v fokus Srbijo. Filmi z delavsko tematiko srbskih ustvarjalcev so bogatili že prva dva Kamerata, letos pa bo festival gostil tudi režiserko v Sloveniji še ne predvajanega dokumentarnega filma RudarkeMarijo Đoković, ter režiserja Marka Cvejića (Proletariat na poti v raj) in Bojana Vuletića (Rekviem za gospo J.). Prav slednji je o mostu med filmom in tranzicijo v Srbiji, ki je pripeljala do skupne krize identitete in depresije, dejal, da mu je komedija blizu, saj gre včasih žalostno še najbolje s smešnim.

"Vesel sem, da je Kamerat že tretjič pred nami,” je dejal župan občine Hrastnik, Marko Funkl. Poudaril je pomen oživljanja bivših rudniških objektov in kot dodano vrednost festivala omenil Rudarsko turo, ki je prerasla zgolj čas festivala, ter možnost, da se letos prvič obišče obnovljeno Mlakarjevo stanovanje, ki je zadnji ostanek delavske kolonije, spremenjen v muzejski prostor v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje.

V sistemih, podrejenih kapitalističnim dogmam, ponuja festival delavskega filma nujno kritično refleksijo in oster družbeni odsev. V svoji biti govorijo filmi o tistih, ki jih kapitalizem izkorišča, si jih podreja in jih instrumentalizira za maksimizacijo dobičkov, ter o posledicah teh procesov. Tako bodo filmski program tudi letos spremljale tri okrogle mize: o delavskem boju, prihodnosti javnih medijev in položaju žensk v filmski industriji. O najaktualnejših temah bodo poleg drugih gostij in gostov spregovorili minister za delo Luka Mesec, sindikalistka Mirjana Janjić, medijski analitik Boris Vezjak, novinarka Maša Tomažin Hladen, animatorka Špela Čadež ter igralka Katarina Čas. Predstavljen bo tudi novi strip Nevidna življenja Ivana Mitrevskega, med gosti pa bo župan s Hrastnikom pobratene ukrajinske občine Drogobič, saj bo na festivalu premierno prikazan ukrajinski film Kakofonija Donbasa

Tretji Kamerat prinaša tudi projekciji filmov Dom in Jaz sem Frenk ter pogovor z režiserjem Metodom Pevcem in režiserjem Benjaminom Krežetom ob projekciji njegovega filma Lačni, bosi in slavni.

V času festivala bodo v Hrastniku na ogled tudi tri razstave: fotografska razstava Kamerati Zorana Đorđevića o kragujevških delavcih iz tovarne Crvena Zastava; razstava fotografij z mednarodnega natečaja Delavstvo, ki je potekal letos spomladi v sodelovanju z Mednarodno zvezo za fotografsko umetnost – FIAP, Fotografsko zvezo Slovenije in Fotoklubom Hrastnik, ki letos praznuje 90 let; ter razstava Zgodovina Delavske enotnosti o sindikalnem glasilu Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, ki od leta 1997 nadaljuje tradicijo delavskega časopisa, ki je prvič izšel novembra 1942. 

Tretji Kamerat prihaja tudi eno leto pred 90. obletnico petdnevne gladovne stavke zasavskih rudarjev julija 1934 in pred 10. obletnico zadnjega štrajka v rovu, je dejal Marko Funkl ter napovedal, da bo prihodnje leto v Zasavju leto uporništva. Ob načrtovanju, da bo že letošnji festival ustvaril čim manj smeti in škode za okolje, tudi za naprej v občini načrtujejo novo streho na kompresorski postaji s sončno elektrarno za čim večjo energetsko samooskrbo. Tako se še naprej razvija ideja, ki je porodila festival delavskega filma – da je treba industrijsko izkušnjo in dediščino ohranjati pri življenju ter na njej graditi kulturno in boljšo prihodnost.

Festival delavskega filma Kamerat je morda res star šele tri leta, a stoji na ramah stoletij delavskega boja ter gradi na skupnem sanjanju in uresničevanju sanj generacij o pravičnejši prihodnosti za vse. S skupnimi filmsko obarvanimi trenutki bo tudi letos širil horizonte vseh delavk in delavcev, mladih in starih.

Vse novice