Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Otvoritev festivala Kamerat 2022

30/06/2022

Prvi slovenski festival delavskega filma Kamerat ponovno odprl svoja vrata obiskovalcem
nekdanjih rudniških prostorov v Hrastniku.
Na slavnostni otvoritvi so občinstvo nagovorili župan občine Hrastnik Marko Funkl, ministrica za kulturo Asta Vrečko, veleposlanik Češke republike Juraj Chmiel, delovodja Nina Kavzar in programski direktor festivala Simon Tanšek.

Otvoritev drugega festivala delavskega filma Kamerat časovno sovpada z 200. obletnico rudarstva v Hrastniku, ki je zaznamovalo zasavsko identiteto in postalo simbol boja za delavske pravice. Kot je v uvodnem nagovoru poudaril župan občine Hrastnik Marko Funkl, se je festival Kamerat »rodil z natančno določenim namenom: da govorimo o delavskih pravicah v delavskih krajih, saj je velika potreba, da se govori o teh temah, in skozi takšne vsebine opozorimo, da na trgu dela ni vse tako, kot mora biti«. Ob tem je dodal, da je v Hrastniku letos 200. obletnica rudarstva in 60. obletnica steklarstva. »Mi smo rudnike pripeljali do konca, pozabili pa smo na pravičen prehod, kar se vidi v visoki stopnji brezposelnosti, nižjem BDP-ju in infrastrukturi. Želimo si, da bi Zasavje ponovno zaživelo, da bi bilo to tovarištvo in delovna vnema nekaj, kar bi nas ponovno vrnilo na zemljevid kot regijo, ki jo je vredno obiskati.«

Letošnja država v fokusu je Češka, ki ima prav tako pestro industrijsko dediščino, ki daje navdih filmskim ustvarjalcem. Na festivalu se tako ob podpori veleposlaništva Češke republike v Sloveniji predvajajo trije češki filmi: Skrivanci na niti (1969, Jiri Menzel), Dukla 61 (2018, Jakub Režny) in Nova Šichta (2020, Jindich Andrš).

Foto: Branko Klančar

NOVICE