Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vse novice

Laibach udarno odprl četrti festival delavskega filma Kamerat

28/06/2024

»Iz jame senc stopimo v luč platoja,« je zadonelo z odra na hrastniškem platoju pri rudniškem jašku, ko je Peter Mlakar napovedal nastop legendarne zasedbe Laibach, ki je letos udarno z vzklikom »Srečno se vrni, Glück auf!« in drugimi izvedbami iz bogatega repertoarja zasavskih upornikov, kot je legendarna God is God, uradno odprl četrti festival delavskega filma Kamerat.

Ministrica za kulturo, dr. Asta Vrečko je v uvodnem nagovoru izpostavila, da se vedno rada vrača na Kamerat, ki je edini festival delavskega filma v Sloveniji. Dodatno po njenem mnenju prispeva lokacija Kamerata k promociji tako filma kot tudi vrednot delavstva.

Župan občine Hrastnik Marko Funkl je v uvodnem nagovoru izpostavil, da je prav kultura tista, ki nastavlja ogledalo družbi in si drzne misliti izven okvirov. Festival delavskega filma je tako namenjen v prvi vrsti promociji vrednot solidarnosti in tovarištva, s katerimi so si delavci v preteklosti izborili pravice, ki se mogoče danes zdijo samoumevne. Vrednote, ki jih zastopa festival delavskega filma Kamerat, je izpostavila tudi delovodja festivala Nina Kavzar: »Nocoj se poklonimo neukrotljivi dediščini zasavskih delavcev, hkrati pa izkoristimo priložnost za razmislek o zapletenem plesu med delom in kulturo v našem sodobnem svetu«.

irektor Francoskega inštituta v Sloveniji Karl Cogard je izpostavil, da Francija ni po naključju izbrana za letošnjo državo v fokusu, saj je bil prvi delavski film posnet prav tam. Programski vodja festivala Simon Tanšek pa je poudaril, da so tudi kulturni ustvarjalci delavci, ki so v čedalje slabšem položaju, in da obranitev pravic ni samoumevna, kot se pogosto zdi.

Na odprtju se je zbranim predstavil Zaklad v dolini Jožeta Pogačnika iz leta 1960, ki je bil prvi film letošnjega Kamerata in obenem edini na lokaciji plato pred jaškom, kjer so nastopili tudi legendarni zasavski uporniki Laibach.

Letos se bo na festivalu predstavilo 26 filmov z delavsko tematiko, pri katerih je v produkciji ali koprodukciji sodelovalo 16 držav. Država v fokusu je Francija, v tem sklopu se bo tako slovenskemu občinstvu premierno predstavil film Vseeno mi je (Zero Fucks Given / 2022), predvajana bosta tudi Štiri minute na sobo (Ouistreham /2021) in Zakon trga (La Loi du marché / 2015). Tanšek je ob tem poudaril, da je tudi Francija predana uporniški tradiciji.

Poleg francoskih filmov se bodo na Kameratu predstavili še naslednji filmi z delavsko tematiko: Majski klic v sili (Mayday! May Day! Mayday! / Indonezija / 2002), Slike iz življenja udarnika (Slike iz života udarnika / Jugoslavija / 1972), Zadovoljni delavec ali kako so sabotirali delo (The happy worker / Finska / 2022), Stekleničarji (Flašaroši / Srbija / 2023), Ladja (Brod / Hrvaška / 2023), Divja miška (Wilde Maus / 2017 / Avstrija), Deloholiki (After work / Švedska, Italija, Norveška / 2023) in Mož brez krivde (Slovenija, Italija, Hrvaška / 2022).

Kratke filme pa bodo letos zastopali Rasparagan MMXXI (Hrvaška / 2021), Kam so izginili vsi nasmehi (Where have all the smiles gone / Belgija / 2023), Zaklad v dolini (Slovenija / 1960), Službe za vse! (Arbete åt alla! / Švedska / 2021), Bik (Slovenija / 2019), Prosim, naj uspe (Please make it work / Švica / 2022), Uljanik (Hrvaška / 2021), Filmski obzornik 19/1: Delo rudarjev na razstavi (Jugoslavija / 1947),

Portret umirajočega velikana (Portret umirućeg džina / Srbija / 2023), Zemlja (Soil / Slovenija, Makedonija / 2023), Trgovci z ledom (Ice Merchants / Portugalska, VB, Francija / 2022) in Zaposlitev (El empleo / Argentina / 2008).

Posebnost Kamerata so gotovo prizorišča projekcij, saj se odvijajo na prostorih nekdanjega rudnika, ki so Zasavcem dolga desetletja omogočali preživetje. Med najprepoznavnejšimi lokacijami je rudniški rov, kjer se predvajajo filmi 45 metrov pod zemljo v spremstvu knapov. Svojo prepoznavnost je dobila tudi kompresorska postaja, od koder se je v rudnik dostavljalo zrak za pogon strojev in ki je vsako leto osrednja postaja za obiskovalce festivala. Letos pa se lokacijam pridružuje tudi kolonija, kjer se bodo pod zvezdami predvajali filmi, nekoč pa je bilo tam rudarsko naselje.

Tako kot vsako leto bo festivalsko dogajanje popestril bogat spremljevalni program – pogovori s filmskimi ustvarjalci ter okrogle mize na temo uporništva, zelenega prehoda in položaja filmskih ustvarjalcev. Med gosti velja izpostaviti režiserja Karpa Godino, igralca Gajo Filač in Mateja Zemljiča, festival pa bo obiskal tudi minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki bo v petek sodeloval na okrogli mizi na temo upora, s katero se letos spominjamo 90. obletnice gladovne stavke zasavskih delavcev in obenem 10. obletnice zadnjega knapovskega štrajka.

Letošnji Kamerat v ospredje postavlja tudi najmlajše, katerim so namenjene brezplačne dopoldanske projekcije kratkih animiranih filmov in gledališke delavnice. Novost festivala pa bodo še vodeni ogledi hrastniške rudarske dediščine z obiskom nekdanjih rudarskih prostorov, rudniškega rova in muzeja. Stalnica Kamerata ostajajo tudi razstave v Galeriji Mašinhaus – nekdanji strojnici dvigala, s katerim so se knapi dnevno spuščali v jamo. Prav tako je stalnica razstava fotografij na temo delavstva, ki nastajajo na vsakoletnem fotografskem natečaju, ki je letos potekal pod pokroviteljstvom mednarodne zveze fotografske umetnosti FIAP.

Festival Kamerat organizira KRC Hrastnik skupaj z Občino Hrastnik, letošnji festival pa poteka ob sofinanciranju Slovenskega filmskega centra.

Oglej si foto utrinke prvega dne

Vse novice