Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vse novice

Fotografska razstava Mankice Kranjec: Spregledane

06/11/2023

Kameratke in kamerati, vljudno vas vabimo na odprtje razstave Mankice Kranjec z naslovom Spregledane, ki bo v sredo, 8. novembra 2023, ob 18. uri v Hočijevi galeriji (DD Hrastnik). Razstavo Kamerat organizira v sodelovanju s Foto klubom Hrastnik, ki letos praznuje 90 let delovanja, in Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik. Ogled razstave bo mogoč vsak delovni dan od odprtja do petka, 17. novembra, med 17. in 19. uro.

Fotografska serija Spregledane v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljavke hrane, trgovke, učiteljice, poštarice, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in junakinje našega vsakdana. A čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene. Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo.

Z edinstveno umetniško-dokumentaristično interpretacijo avtorica v ospredje postavlja nevidne akterke naše družbe, hkrati pa predstavlja nekaj resničnih junakinj »iz zakulisja«, ki pogosto ostajajo spregledane. S posnetimi dokumentarnimi portretnimi fotografijami prikazuje prepletanje in prekrivanje številnih vlog, ki jih imajo delavke. Predstavlja ženske različnih starosti, z različnimi verskimi in socialnimi ozadiji, hkrati pa povezuje njihove vloge na delovnem mestu in doma. Fotografinja sledi ideji plastenja vlog, zato je kot osrednji medij izbrala sodobno tehniko lentikularnega tiska, ki omogoča prav to – prelivanje podob, ki prehajajo druga v drugo in na trenutke ustvarjajo občutek večplastnosti. Slika pa se ves čas spreminja in sledi gibanju opazovalca.

Portretiranka, ki jo vidimo na sliki, je zanimiva in očarljiva. Je veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Je delavka, a hkrati tudi mati, sestra, teta in hčerka. Je gospodinja, umetnica, glasbenica in ljubiteljica knjig, morda je športnica ali ljubiteljica motorjev. Je ljubiteljska vrtnarka in kolesarka ... Njene vloge se prepletajo in meje med njimi se sproti brišejo. Vsaka od njih ima svoje upe in želje, talente in hotenja. Je izjemna sogovornica, ki je večkrat podcenjena. Pogosto je podplačana in redko dobi možnost, da je slišana.

Avtorica k portretirankam pristopa kot zunanja opazovalka, a z njimi ves čas išče očesni stik in skozi svoj objektiv vzpostavlja globljo vez. Predstavlja jih skozi zelo osebne zgodbe, gledalca pa s kratkimi izseki zapisov intervjujev, ki jih je posnela v domačem okolju portretirank, aktivno vključuje in spodbuja k razmišljanju o (ne)enakosti. V razpravo, ki jo odpira s tem projektom, subtilno poskuša vpeljati razmišljanje o večplastnem problemu širše družbe, zato tematiko povezuje z več različnimi multidisciplinarnimi področji. Mestoma se dotika vprašanj o percepciji (nevidne) hierarhije spolov in razdeljevanju vlog v družbi (in službi), ki so danes prav tako aktualna kot kadarkoli prej. S svojim delom pa spodbudi razpravo o spregledanih in izzove razmišljanje ne le o pandemiji covida 19, temveč tudi o možnih prihajajočih krizah. Nič nenavadnega torej, da gre za projekt v nastajanju in da si avtorica želi vključiti še več zgodb spregledanih.

Vse novice