Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vse novice

Odštevamo ure do začetka tretje izvedbe Kamerata

28/06/2023

V četrtek ob 20.30 se začenja tretji festival delavskega filma Kamerat v Hrastniku, ki ga bo otvorila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Prisotne bo prav tako pozdravila Zorana Vlatković, veleposlanica Republike Srbije, ki je letošnja festivalska država v fokusu. Na novem prizorišču na prostem – Platoju pri jašku – se bo raznolik filmski program začel s projekcijo filma Rekviem za gospo J. srbskega režiserja Bojana Vuletića, enega od gostov festivala, ki bo trajal vse do nedelje zvečer.

Animator, režiser in ilustrator Dušan Kastelic, ki je s svojim animiranim filmom Celica sodeloval na prvem festivalu Kamerat, pravi, da je »na svetu več kot 10.000 filmskih festivalov. Kako naj nov, majhen festivalček z minimalnimi sredstvi izstopa iz množice in opozori nase? Festivalu Kamerat je to uspelo z veliko truda, fantazije in originalnim konceptom. Kamerat gledalca potegne iz njegove cone udobja, mu obleče rudarsko obleko in ga s čelado na glavi povede globoko pod zemljo, kjer mu ne pokaže zgolj skrbno izbranih filmov, temveč mu ponudi tudi pustolovščino.«

Festivalski filmi bodo tudi letos prikazani v Rudniškem rovu in Kompresorski postaji, kar ponuja edinstvene projekcije v prostorih s kulturo oživljene industrijske dediščine. Bogat sklop kratkih animiranih filmov vključuje Babičino seksualno živeljenje, O denarju in sreči ter Steakhouse Špele Čadež, ki bo gostja nedeljske okrogle mize o položaju žensk v filmski industriji skupaj z igralko Katarino Čas in producentko Slađano Vide.

Premierno bosta na festivalu prikazana dokumentarna filma Kakofonija Donbasa in Rudarke Nataše Janković in Marije Đoković, ki bo tudi gostja festivala. Ogledati si bo mogoče francoski film Prezaposlena, poetično-eksperimentalni film Tovarna filmov, nagrajeni dokumentarni film I am the Tigress, slovenski dokumentarni film iz lanskega leta Lačni, bosi in slavni, malteško dramo o ribičih Luzzu ter kratki dokumentarni film o življenju tovornjakarjev To je moj dom.

Urednica revije za film in televizijo Ekran, Ana Šturm, ki je bila gostja lanskega festivala Kamerat, pravi, da »danes reprezentacije delavstva skupaj z diskurzom o delavcih in razrednem boju izginjajo iz javnosti. Zato se zdi nujno, da podobe, ki prikazujejo delavski razred, njegovo kulturo in položaj, postavimo nazaj v prvi plan in jih vrnemo v naš kolektivni spomin. Kamerat, prvi festival delavskega filma pri nas, počne prav to – poleg filma in kulture afirmira tudi solidarnost, tovarištvo in pomen organiziranja za skupne cilje. Vrača glas zapostavljenim in odpira teme, o katerih se ne govori, pa bi se moralo. Zato brez dvoma velja za izjemno dragoceno pobudo na področju kulture pri nas, pa tudi širše.«

Skupaj več kot 20 filmov različnih žanrov bodo spremljale tudi fotografske razstave, med drugim nagrajenih fotografij mednarodnega natečaja z naslovom Delavstvo, ki je potekal letos spomladi v okviru Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, in portretno-dokumentarna razstava Kamerati Zorana Đorđevića o kragujevških delavcih iz tovarne Crvena Zastava. Predstavljen pa bo tudi novi strip Ivana Mitrevskega Nevidna življenja o Delavski svetovalnici.

»Festival delavskega filma Kamerat s svojo fascinantno zgodovinsko kuliso prostorov nekdanjega rudnika celotnemu delavskemu gibanju pomeni pomemben način ohranjanja zgodovinskega spomina na pretekle vzpone in padce delavskega boja,« pravi sindikalistka Ana Jakopič. »Pomeni nam neizpodbitno dodatno spodbudo ter energijo za današnji in jutrišnji boj, ki lahko edini izbori lepši jutri vsem nam. Kamerat je prostor pomembne izmenjave mnenj in krepitve medsebojnega dialoga,« pojasni lanska gostja festivala.

Delavski boj bo tudi letos rdeča nit petkove večerne okrogle mize z ministrom za delo Luko Mescem, Luko Lukićem z inšpektorata za delo, Gorazdom Kovačičem iz Visokošolskega sindikata Slovenije, Mojco Senegačnik iz sindikata Glosa – ZASUK in Mirjano Janjić iz sindikata TUŠ. V petek zvečer se bo odvil tudi pogovor s slovenskim režiserjem in igralcem Metodom Pevcem, čigar filma Dom in Jaz sem Frenk bosta prikazana na festivalu. V soboto bodo projekcijam sledili pogovori z gostujočimi režiserji in režiserko ter okrogla miza o prihodnosti javnih medijev z novinarji RTV SLO Mašo Tomažin Hladen, Tatjano Pirc in Borisom Vasevom, s Tadejem Troho, članom Sveta RTV, ter Borisom Vezjakom, avtorjem bloga In
media res
.

Letošnji festival Kamerat poteka ob podpori Slovenskega filmskega centra, v organizaciji Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik ter ob podpori Občine Hrastnik. Slovenska režiserka Maja Weiss, ki je s filmom Kam je izginil delavski razred? sodelovala na prvem festivalu Kamerat, poudarja, da je tudi film delo. V festivalu delavskega filma prepoznava potencial za odpiranje razprav in za »vpliv na spremembe v družbi: kot distributer – prikazovalec filmov, ki jim je mar za živo bitje, pa tudi za kamen in premog. Moj stari oče je bil knap, nagaral se je, nagarala se je tudi njegova hči – moja mama, ki je moralna sponzorka mojih filmov.«

Tretji Kamerat zaznamuje 89. obletnico petdnevne gladovne stavke zasavskih rudarjev julija 1934, s katero so si delavci izborili boljše razmere za delo – in življenje. Danes njihov boj ne obstaja le kot spomin, ampak se nadaljuje.

Vse novice