Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Okrogla miza: Borbeni sindikalizem

06/07/2021

Festival Kamerat niso samo filmi, ampak tudi pogovori in okrogle mize z vedno aktualno, a pogosto zapostavljeno delavsko tematiko.

Večer poroča z okrogle mize Borbeni sindikalizem, ki so se je udeležili AsMir Becarevic (SDRES), David Švarc (SPGS), Volf Damjan (OSO KS90) in Anton Lisec (nekdanji predsednik sindikata RTH).

Okrogla miza je v prvi vrsti razbijala mit, da sindikat samo tleskne s prsti in gre v stavko. Stavka kot skrajno sredstvo sindikalnega boja je možna le ob aktivnem članstvu, ki je pripravljeno tvegati za skupne cilje. To pa žal ni tako pogosto oziroma kot je dejal Lisec, dokler je denar na računu, se ljudje ne aktivirajo. To pomeni, da se v praksi delodajalci pogosto poslužujejo postopnega krčenja pravic delavcev (zniževanje dopusta, ukinjanje dodatkov ipd.). Pogosto je tudi težava v sindikatih, katerih funkcionarje zanimajo bolj lastne koristi kot koristi članov. A tudi to se da po mnenju gostov preprečiti z aktivnostjo članov, ki takih funkcionarjev ne bi smeli tolerirati. Dodatna težava pa so tudi grožnje delodajalcev o tem, da stavka ni zakonita in grožnje delavcem z odškodninsko odgovornostjo, ki jim človek z nizko plačo pogosto podleže.

Več o okrogli mizi, si preberite na spletni strani Večera.

NOVICE