Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Otvoritev festivala Kamerat v Hrastniku: Poklon zasavskemu uporništvu in opomin na položaj delavcev

01/07/2021

V kompresorski postaji se je v večernih urah uradno odprl Kamerat, prvi festival delavskega filma v Hrastniku, ki je poklon zasavski delavski dediščini in hkrati dogodek, na katerem se skozi sinergijo kulture in delavstva osvetljuje položaj obeh v sodobnem času.

»Ko sva se pred nekaj leti s Simonom Tanškom peljala proti Ljubljani, sem ga vprašal, kaj misli o filmskem festivalu v Hrastniku na temo delavskih pravic. Takrat mi je rekel, da to ni možno, danes pa je festival Kamerat postal realnost,« je na otvoritvi festivala, katerega programski vodja je prav Tanšek, dejal župan Občine Hrastnik Marko Funkl. Ob tem je dodal, da je industrijska dediščina Hrastnika nekaj, kar bodo skušali vzdrževati še naprej in izrazil upanje, da bodo ljudje Hrastnik nekoč poznali tudi po Kameratu. Tanšek pa se je ob tem spomnil svoje osebne rudarske dediščine, saj je bil njegov dedek prav tako rudar in dodal, da je festival Kamerat tudi »uporništvo proti tistim, ki bi radi uničili slovensko kulturo«.

Delovodja festivala Nina Kavzar pa je v uvodnem nagovoru dejala, da se v nekdanji kompresorski postaji poganja nova »mašina« – festival Kamerat. »Kamerat, kot so si včasih govorili knapi, ne pomeni le sodelavca, ampak precej več. Pomeni tovarištvo, solidarnost in ne nazadnje organiziranje za skupne cilje. To so vrednote, ki so zlasti v današnjem času potisnjene na rob. Prepričana sem, da bo Kamerat tudi na tem področju izpolnil svoje ambicije in predstavljal protiutež, ki bo te vrednote, skozi desetletja vtkane v naše Zasavje, vrnil v ospredje.«

Na otvoritveni slovesnosti je zbrane nagovorila tudi britanska veleposlanica v Sloveniji Tiffany Sadler, ki je poudarila, da jo je otvoritveni film festivala Ponos v režiji Matthewa Warchusa presunil, saj pripoveduje zgodbo o pogumu, ki ga dve skupnosti potrebujeta za združitev. »Ta pogum sem začutila tudi v vaši skupnosti, ko sem spoznavala Hrastnik.« Dejala je, da je film Ponos tudi film o prijateljstvu, zato upa, da se z današnjo otvoritvijo začenja čudovito prijateljstvo.

Na otvoritveni slovesnosti je obiskovalcem zaigrala tudi Steklarska godba Hrastnik. Župan Marko Funkl in direktor KRC Hrastnik Miha Mirt pa sta podelila občinsko priznanje upokojenemu rudarju Petru Goletu za vso pomoč pri pripravi prostorov, kjer se bodo odvijale projekcije filmov.

NOVICE