Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Predstavitev filmskega poklica: direktor fotografije

Sobota, 3. julij, ob 19:20, Vašhava

Po projekciji filma Delo osvobaja sledi pogovor s Simonom Tanškom in Karpom Godino, ki opravljata poklic direktorja fotografije.

Simon Tanšek je Hrastničan, ki se od mladosti ukvarja z izrazno fotografijo. Leta 1999 je magistriral iz filmske in televizijske kamere na FAMU v Pragi. Bil je direktor fotografije pri več kot 30 celovečernih in kratkih filmih, igranih in dokumentarnih. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad na slovenskih in tujih filmskih festivalih. Od leta 2011 predava na AGRFT na katedri za filmsko in televizijsko sliko.

Karpo Godina je vsestranski filmski ustvarjalec – direktor fotografije, filmski režiser, scenarist in montažer. Leta 1968 je nepovratno vstopil v svet profesionalne filmske produkcije, ko ga je Želimir Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela (Rani radovi) kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja, leta 1980 pa je posnel svoj prvi celovečerni film Splav meduze. Dolga leta je poučeval na AGRFT in kot uveljavljen filmski pedagog še danes navdihuje mlade filmarje po svetu. Prejel je več kot 40 pomembnih domačih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življensko delo (2006).


DOGODKI