Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Predstavitev filmskega poklica: režiser

Četrtek, 1. julij, ob 17:30, Vašhava

Pogovor po projekciji filma Zgodnja dela, v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev. Besede bomo lovili in delili z dvema velikanoma ex-yu filma in filmskega prostora – vsestranskim filmskim ustvarjalcem Karpom Godino in srbskim režiserjem Želimirjem Žilnikom, ki se je podpisal tudi pod film Zgodnja dela. Od blizu nam bosta osvetlila poklic režiserja v prostoru in času ter predstavila svoje delo in pogled nanj v navezavi na lastno in druge filmografije.

Karpo Godina je direktor fotografije, filmski režiser, scenarist in montažer. Leta 1968 je nepovratno vstopil v svet profesionalne filmske produkcije, ko ga je Želimir Žilnik povabil k filmu Zgodnja dela (Rani radovi) kot direktorja fotografije, snemalca in montažerja, leta 1980 pa je posnel svoj prvi celovečerni film Splav meduze. Dolga leta je poučeval na AGRFT in kot uveljavljen filmski pedagog še danes navdihuje mlade filmarje po svetu. Prejel je več kot 40 pomembnih domačih in tujih nagrad, med njimi tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo (2006).

Želimir Žilnik je srbski filmski režiser in scenarist, avtor številnih igranih in dokumentarnih filmov, ki so poželi številne nagrade na domačih in mednarodnih filmskih festivalih. Že od samega začetka se njegovi filmi osredotočajo na sodobna vprašanja, ki vključujejo družbene, politične in ekonomske poglede na vsakdanje življenje. Znan je po svoji radikalni, neodvisni filmski praksi in dandanes prepoznan kot eden najpomembnejših politično angažiranih evropskih filmskih ustvarjalcev.

DOGODKI