Prijavi se na kameratska obvestila

* indicates required

Vsa predvajanja

Slike iz življenja udarnika + pogovor s Karpom Godino

Bahrudin Čengić

Žanr

Celovečerni film/drama

Država

Jugoslavija (Bosna in Hercegovina)

Dolžina

81 min

Ogled filma je brezplačen. Po projekciji sledi pogovor z direktorjem fotografije Karpom Godino.

Spremljamo usodo Adema, rudarja iz Bosne, preddelavca udarne peterice, ki lahko v eni sami izmeni izkoplje 102 toni premoga. Požrtvovalna ekipa postane peterokraka medijska zvezda; za nagrado odpotujejo najprej na Bled, nato še v Moskvo, spremljajo jih orkestri in ogromne fotografije komunističnih voditeljev. Slike iz življenja udarnika prinašajo zbirko izjemno lepih tableaux vivant in prikazujejo življenje slavnega proletarskega udarniškega delavca Alije Sirotanovića, prave jugoslovanske različice Alekseja Stahanova, ki razkriva ogromen razkorak med idealizirano ideologijo in brutalno realnostjo gradnje komunistične utopije.

Znameniti film zaradi svoje družbeno-politične kritičnosti in demitizacije socialističnega pogleda na delavski razred ob nastanku ni bil uvrščen na takrat največji in najpomembnejši jugoslovanski filmski festival v Pulju. Tudi pozneje filma tako rekoč ni bilo mogoče videti v domačih kinematografih, saj je bila njegova kinematografska distribucija hitro in tiho preprečena.

Slovenska kinoteka je na 80. beneškem filmskem festivalu v eminentnem programu restavriranih filmskih klasik Venice Classics skupaj s partnerji – Hrvaškim državnim arhivom, Filmskim centrom Sarajevo in Avstrijskim filmskim muzejem – predstavila digitalno obnovljen film.Na sporedu

28. 6.

21.30

Kolonija